ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Μεγάλη Τετάρτη: Τι συμβολίζει η σημερινή ημέρα - Τα έθιμα και οι παραδόσεις

Σήμερα τελείται στις εκκλησίες η Ακολουθία του Νιπτήρος και το Ιερό Ευχέλαιο

Η Μεγάλη Τετάρτη αντιπροσωπεύει την ημέρα κατά την οποία, σύμφωνα με την πίστη, ο Ιησούς Χριστός πήγε στον Ναό στην Ιερουσαλήμ και είχε μια σειρά από διαλέξεις και συζητήσεις με τους Φαρισαίους και τους Σαδουκαίους.


 ΕΥΧΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ 

Ευχές του Βουλευτή Νοτίου Τομέα ΝΔ κ. Χάρη Θεοχάρη Ευχές του Βουλευτή Νικόλαου Βρεττού Βουλευτή Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών κόμματος ΝΚΗ Ευχές του Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτου Γύμναθλος Ηλιούπολης: Γενική Γυμναστική, που στοχεύει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Συμφωνική - Μαθητική ορχήστρα - Σύνολο ξύλινων και χάλκινων πνευστών - Σύνολα έγχορδων και πνευστών Ευχές του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Ηλιούπολης κ. Γιάννη Ταβουλάρη Ευχές του Στέλιου Κουρουπάκη Αντιδήμαρχος πολιτισμού και εκδηλώσεων, Δήμου Γλυφάδας Ευχές του Δημοτικού Συμβούλου Ηλιούπολης κ. Τάσου Ευσταθίου Ευχές της Δημοτικής Συμβούλου Ηλιούπολης κ. Χριστίνας Σερέτη Ευχές του Πολιτευτή (Β Αθηνών - Νότιου Τομέα) κ. Μιχάλη Χριστοφίδη Ευχές της Αργυρώς Πίκουλα επικεφαλή της Παράταξης «Ηλιούπολη Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών» Εγκάρδιες Ευχές από τις «Συνεργασίες Πόλης» για την Ανάσταση του Θεανθρώπου Ευχές του κ. Κώστα Καλούδη Προπονητή, Ιδρυτή του Α.Σ «Θριάμβος» και διεθνή διαιτητή Ευχές του κ. Μουζουράκη Αλέξανδρου, προέδρου του Εθνικού κόμματος «Αλέξανδρος»

Τι γιορτάζουμε και τι συμβολίζει η Μ. Τετάρτη


Η Μεγάλη Τετάρτη είναι γνωστή ως η ημέρα της «Συμβολής», καθώς οι Απόστολοι συναντήθηκαν για να συμβουλευτούν για το πώς θα προετοιμαστούν για το Πάσχα και να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με την θρησκευτική τελετουργία.

Συνολικά, η Μεγάλη Τετάρτη είναι μια ημέρα σκέψης και προετοιμασίας για την άφιξη του Πάσχα, καθώς οι Χριστιανοί σκέφτονται τη θυσία του Ιησού Χριστού και ετοιμάζονται να τον υποδεχτούν και να τιμήσουν την ανάστασή του.

Την Μεγάλη Τετάρτη το πρωί πραγματοποιείται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα ή το βράδυ διεξάγεται το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου. Κατά τη διάρκεια αυτού του μυστηρίου, ο παπάς αναγνωρίζει επτά Ευαγγέλια και εκφράζει επτά ευχές, προκειμένου να ευλογήσει ένα λάδι που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών.

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος περιγράφει το γεγονός της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά την οποία μια αμαρτωλή γυναίκα άλειψε τα πόδια του Χριστού με μύρο, επειδή είχε μετανιώσει για τα αμαρτήματά της και έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. Ο Ιησούς βρισκόταν στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού όταν η γυναίκα εμφανίστηκε και έκανε την πράξη αυτή. Αν και μερικοί μαθητές θεώρησαν την πράξη ως σπατάλη, ο Ιησούς την υπερασπίστηκε και είπε πως αυτό που έκανε η γυναίκα ήταν σωστό, αφού με το μύρο τον ετοίμασε για την ταφή του. Αργότερα, ο Ιούδας πήγε στους Αρχιερείς και τους ρώτησε τι θα του δώσουν για να τους παραδώσει τον Χριστό και αυτοί υποσχέθηκαν να του δώσουν τριάντα αργύρια.

Τα έθιμα

Κατά τη διάρκεια της τελετής του Ευχελαίου στις εκκλησίες, ο ιερέας συνήθως σταυρώνει τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια. Σε ορισμένες περιοχές, όπως στον Πόντο, αυτή η τελετή πραγματοποιείται και στα σπίτια. Στα αντικείμενα που ευλογούνται κατά τη διάρκεια του Ευχελαίου αποδίδεται μια ξεχωριστή θεία ιδιότητα και δύναμη.

Στην περιοχή των Κοτυωρών, ο ιερέας τη Μεγάλη Τετάρτη κάνει τον γύρο των σπιτιών για να πραγματοποιήσει το Ευχέλαιο. Σε κάθε σπίτι υπάρχουν έτοιμα ωμά αυγά, αλεύρι και αλάτι. Ο ιερέας ευλογεί τα αυγά και τη Μεγάλη Πέμπτη, αφού τα αυγά έχουν βαφτεί, τα πηγαίνουν μαζί με το “ευλογημένο” αλεύρι και το αλάτι στην εκκλησία καλυμμένα με πανί.

Τέλος φόρμας

Στη Σπάρτη, κάθε πρωί τρώνε ένα κομμάτι από το αλεύρι αυτό. Τότε παρασκευάζεται και η νέα ζύμη, το προζύμι της χρονιάς.

Στην Κύπρο, η τελετή του ευχελαίου γίνεται την Μεγάλη Τετάρτη στο απόγευμα στις εκκλησίες. Οι πιστοί που παρευρίσκονται στην τελετή κρατούν ένα λευκό μαντήλι στο χέρι και μόλις ο ιερέας αρχίσει να σταυρώνει με λάδι τους πιστούς, αυτοί κλίνουν το κεφάλι και αφήνουν το λευκό μαντήλι στο πρόσωπο τους. Το λευκό μαντήλι συμβολίζει τον τάφο του Χριστού και την αναστήλωσή του.

Στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει ένα ξεχωριστό έθιμο που σχετίζεται με την τελετή του ευχελαίου. Οι πιστοί του Άη Γιώργη, μιας και η γιορτή του συμπίπτει με την Μεγάλη Τετάρτη, πηγαίνουν στην εκκλησία κρατώντας καραβόπανα και παραδοσιακές φορεσιές. Μετά την τελετή του ευχελαίου, οι πιστοί στολίζουν τα καραβόπανα τους με φρέσκα λουλούδια και τα φέρνουν στον ναό του Άη Γιώργη, όπου και τα κρεμούν.

Τι τρώμε στη Μεγάλη Τετάρτη

Σήμερα μπορεί να είναι μια μέρα που έχετε αποφασίσει να απέχετε από το λάδι. Για το κύριο γεύμα σας, προτείνουμε τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια, τα οποία μπορούν να παρασκευαστούν με ή χωρίς λάδι, χωρίς να επηρεάζεται το γευστικό αποτέλεσμα, αρκεί να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας. Συνδυάστε τα με ψωμί ή ρύζι, ελιές ή ταραμά και σαλάτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν συνδυάζετε τα όσπρια με κάποια πηγή αμύλου, όπως το ψωμί ή το ρύζι, προσθέτετε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη στο γεύμα σας.

newsbomb.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια