Πότε πρέπει να υποψιαστείτε ότι κάτι τρέχει με τις μπανάνες πριν τις καταναλώσετε
Οι μπανάνες είναι οι βασιλιάδες των εξωτικών φρούτων και η κατανάλωσή της γίνεται συχνά χωρίς δεύτερη σκέψη. Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς μπορεί να ελλοχεύουν κίνδυνοι. Ποιες αλλαγές θα πρέπει να σας ενεργοποιήσουν;
ΕΥΧΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ











.jpeg)

Ο μύκητας που προσβάλλει τα φρούτα
Εάν η
μπανάνα έχει μόνο σκούρη φλούδα, αλλά το εσωτερικό φαίνεται και
μυρίζει ευχάριστα, είναι βρώσιμη. Ωστόσο, αν βρείτε κόκκινες κηλίδες,
κόκκινους σπόρους ή κόκκινες γραμμές στην μπανάνα, πετάξτε τα φρούτα στα
σκουπίδια. Αυτές οι αλλαγές υποδεικνύουν την παρουσία του επιβλαβούς
μύκητα Nigrospora στην μπανάνα. Μια τέτοια μπανάνα δεν είναι κατάλληλη
για φαγητό. Ο ίδιος ο μύκητας δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, καθώς δεν παράγει
κλασικές μυκοτοξίνες, επομένως δεν έχουν βρεθεί επιβεβαιωμένες
τοξικές επιδράσεις μετά την κατάποση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί
να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
- Για υγιείς ανθρώπους:
- Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το
βακτήριο Nigrospora από μπανάνες ενέχει πραγματικό κίνδυνο κατά
την κατάποση, ειδικά εάν τρώτε αποφλοιωμένα φρούτα και
δεν τρώτε τα κατεστραμμένα μέρη.
- Για άτομα με εξασθενημένο
ανοσοποιητικό σύστημα:
- Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το
Nigrospora μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις (π.χ. πνεύμονες, δέρμα,
παραρρινίων κόλπων), αλλά αυτό ισχύει κυρίως για άτομα με πολύ
εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Υπερώριμη
μπανάνα, αλλά ακόμα βρώσιμη:
- Το κίτρινο δέρμα με μαύρες
ή καφέ κηλίδες είναι φυσιολογικό.
- Η σάρκα είναι μαλακή αλλά όχι
εύθρυπτη.
- Γλυκό άρωμα χαρακτηριστικό των
μπανανών.
- Μπορεί να καταναλωθεί ή να
χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για να κάνει smoothies, τηγανίτες ή κέικ
μπανάνας.
Μπανάνα
ακατάλληλη για κατανάλωση :
1.
Δυσάρεστη οσμή :
-
Ξινή,
ξινή, που θυμίζει αλκοόλ - σημαίνει τη διαδικασία ζύμωσης.
2.
Βλεννώδης, κολλώδης σύσταση της σάρκας :
-
Αυτό
είναι ένα σήμα της διάσπασης των πρωτεϊνών και των σακχάρων από
μικροοργανισμούς.
3.
Έντονη μαύρη σάρκα:
-
Αυτά
δεν είναι λεπτά καφέ νήματα, τα οποία είναι φυσιολογικά, αλλά εκτεταμένα
μαυρίσματος, ειδικά αν συνοδεύονται από οσμή.
4.
Μούχλα στον φλοιό ή το στέλεχος:
-
Λευκή,
πράσινη ή μαύρη επίστρωση – ειδικά αν διεισδύει μέσα στο φρούτο.
5.
Σκασμένη φλούδα με χυμό που στάζει:
- Συχνά συνοδεύεται από ζύμωση και βακτηριακή ή μυκητιακή επιμόλυνση.
newsbomb.gr
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
0 Σχόλια