ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Νέο έκτακτο επίδομα έως 230 ευρώ – Πότε και ποιοι θα το πάρουν

 


Επίδομα έως 230 ευρώ αναμένεται να μοιραστεί από την κυβέρνηση στον κόσμο το φθινόπωρο. Ποια είναι τα νέα δεδομένα…


Νέα μέτρα ενίσχυσης θα φέρει από το φθινόπωρο η κυβέρνηση στην κοινωνία, με την επιταγή ακρίβειας να είναι ξανά σε πρώτο πλάνο.

Το νέο πακέτο παροχών – επιδοτήσεων θα αποκαλυφθεί σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες από το φθινόπωρο, και πολύ πιθανόν από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το οποίο προϋποθέτει επίσης την κατάθεση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Δείτε αναλυτικά…

Επίδομα έως 230 ευρώ – Ποια μέτρα θα ανακοινωθούν

Ενόψει του δύσκολου χειμώνα εξετάζεται – πέραν των επιδοτήσεων σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα – ένα νέο έκτακτο επίδομα, στο μοντέλο που δόθηκε το Πάσχα. Το ποσό εκτιμάται στα 200 ευρώ με το τελικό ύψος του ποσού αλλά και του αριθμού των δικαιούχων να διαμορφώνεται βάσει των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Μάλιστα, αυτή τη φορά υπάρχει η σκέψη να μην είναι ενιαίο το ποσό για όλους, δηλαδή τα 200 ευρώ. Και αυτό όχι μόνο για να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, αλλά και για να στηριχτούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Δηλαδή να υπάρχουν ζώνες που θα ξεκινούν από τα 100-130 ευρώ και θα φτάνουν τα 200 με 230 ευρώ.

Παράγοντες της κυβέρνησης στέλνουν μήνυμα πως το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του, ενώ τη δύναμη πυρός συμπληρώνουν και οι πόροι από το Ταμείο Μετάβασης. Οι ενισχύσεις που έχουν προϋπολογιστεί είναι στα 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα.

Για το δεύτερο εξάμηνο είχαν προϋπολογιστεί 1,1 δισ. ευρώ δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ ήδη τον Αύγουστο δόθηκαν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Εκτός από τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια κάθε μήνα και της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, το επιτελείο – πάντα σε συνάρτηση με τις τιμές του φυσικού αερίου – προχωρά σε έναν σχεδιασμό που αφορά δύο περιόδους, με την πρώτη να είναι έως τα Χριστούγεννα.

Επίδομα έως 230 ευρώ – Αναλυτικά τα επιδόματα που είναι πιθανό να μοιραστούν

Το πλέγμα του «χειμερινού» πακέτου θα οριστικοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου και θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για το ύψος και το εύρος της επιταγής ακρίβειας. Στο τραπέζι βρίσκεται:

1.     Νέα επιταγή ακρίβειας: Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων προκειμένου να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και κοινωνικές ομάδες. Το ανώτατο ύψος της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 200 ευρώ.

2.     Fuel Pass 3: Εξετάζεται επέκταση του επιδόματος καυσίμων έως το τέλος του έτους.

3.     Επίδομα θέρμανσης: Το επίδομα θέρμανσης θα ενισχυθεί και εξετάζεται αύξηση των κονδυλίων, και αναλόγως των περιθωρίων, η αύξηση των δικαιούχων.

Στο οικονομικό επιτελείο κινούνται με πολύ προσεκτικά βήματα λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας στο διεθνές ενεργειακό μέτωπο, όπως είναι το δυσμενές σενάριο να κλείσει η στρόφιγγα αερίου προς την Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για κάθε 10 ευρώ αύξηση στο φυσικό αέριο πέραν των 100 ευρώ (βασικό σενάριο έτους) στοιχίζει δημοσιονομικά περί τα 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κρίσιμο έτος είναι και το 2023, όπου ήδη η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη δείχνει την αύξηση των δαπανών του Δημοσίου κατά 4,3 δισ. ευρώ το 2023, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται σε κοινωνικές μεταβιβάσεις και στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Ποιοι είχαν πάρει την τελευταία φορά την ενίσχυση

«Δώρο» είχαν πάρει τότε οι εξής πέντε κατηγορίες:

676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι
166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα
34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες
625.000 οικογένειες με παιδιά
241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος

Άσχημα τα νέα με την ακρίβεια – Όλα είναι επηρεασμένα

Μήνα με το μήνα χιλιάδες πολίτες, βλέποντας το εισόδημά τους να εξανεμίζεται λόγω της ακρίβειας, λιγοστεύουν τις αγορές τους από τα ρούχα, τα παπούτσια και τα είδη προσωπικής φροντίδας μέχρι τα καύσιμα και τα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί και το γάλα.

Ο πληθωρισμός καλπάζει και το «καλάθι» των καταναλωτών γεμίζει με λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες, που όμως κοστίζουν περισσότερα χρήματα, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους ευάλωτους, οι οποίοι υποχρεώνονται να κάνουν περικοπές ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής.

Στα ράφια του σούπερ μάρκετ οι ανατιμήσεις στο πρώτο εξάμηνο ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 3% στα επώνυμα προϊόντα και το 4% στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών μετρήσεων.

Ωστόσο, αν συγκρίνουμε τα ίδια προϊόντα που αγόρασε πέρσι ο καταναλωτής με τις τιμές που έχουν φέτος, η ανατίμηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Γι’ αυτό και έχει αλλάξει το μείγμα αγορών, με τους καταναλωτές να ψωνίζουν τα απαραίτητα, να κυνηγούν τις προσφορές και να επιλέγουν συχνότερα φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, προκειμένου να μειώσουν τον τελικό λογαριασμό.

Το γεγονός ότι η κατανάλωση του γάλακτος και του ψωμιού βαίνει μειούμενη δείχνει το βάθος του προβλήματος, αναφέρουν παράγοντες του οργανωμένου λιανεμπορίου. Να σημειωθεί ότι στο εξάμηνο φέτος η κατανάλωση γάλακτος έχει υποχωρήσει κατά 6,2% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, και του ψωμιού κατά 8-10%.

Κόβουν από παντού παντού

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Στην πρόσφατη ανακοίνωση για το δείκτη του λιανικού εμπορίου το φετινό Μάιο καταγράφεται μείωση του όγκου πωλήσεων και στις τρεις βασικές κατηγορίες του λιανεμπορίου: τρόφιμα, ένδυση-υπόδηση και καύσιμα, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

Η επίδραση των αυξημένων τιμών αποτυπώνεται στη διακύμανση του δείκτη του όγκου πωλήσεων μεταξύ του Απριλίου και Μαΐου. Για παράδειγμα, μειώθηκε έως και 11,7% στα εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία κ.λπ.), κατά 8,9% στα πρατήρια καυσίμων και κατά 4,6% στα πολυκαταστήματα.

Ο όγκος πωλήσεων το Μάιο του 2022 σε σύγκριση με το Μάιο του 2021 υποχώρησε κατά 7,6% στα σούπερ μάρκετ, κατά 10% στα καταστήματα ειδών διατροφής, κατά 17,9% στην ένδυση-υπόδηση και κατά 6,8% στα πρατήρια καυσίμων.

Πρώτα κοιτάνε την τιμή

Είναι χαρακτηριστικό ότι επτά στους δέκα (70%) δηλώνουν ότι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης, ενώ η τιμή αναδεικνύεται, με διαφορά, ως το σημαντικότερο αγοραστικό κριτήριο, τόσο σήμερα (78%) όσο και για την επόμενη τριετία (78%), σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ Ελλάδος.

Δύο στους τρεις (67%) σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν αγορές την επόμενη φορά που θα λάβει χώρα ένα μεγάλο αγοραστικό/εκπτωτικό γεγονός, και περισσότεροι από οκτώ στους δέκα καταναλωτές (83%) από αυτούς αναβάλλουν κάποιες από τις αγορές τους μέχρι τότε.

Ποσοστό 56% έχουν αλλάξει τις μάρκες που αγοράζουν, είτε για να μειώσουν τα έξοδά τους είτε για να στραφούν σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είτε για να υποστηρίξουν τοπικά καταστήματα.

 πηγη


ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια