Αύριο 24 Ιουνίου και ώρα 8,30 στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγ.Ιωάννου, που είναι αφιερωμένο Στο ΓΕΝΕΣΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥ.
Μικρή
Ιστορική αναδρομή
- Το εκκλησάκι ανεγέρθηκε εκ θεμελίων από τον Ιωάννη Πίκουλα στην ίδια θέση που βρίσκονταν την περίοδο της Τουρκοκρατίας το κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού με το τοπωνύμιο "μετόχι". Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται στους πρόποδες της Πεντέλειας(γνωστότερη ως Ντουρντουβάνα σλαβικό τοπωνύμιο που σημαίνει τριανταφυλλιά) στην νοτιότερη απόληξη του όρους Χελμού.
Τι
εορτάζουμε;
Ζαχαρία, χόρευε σὺν τῇ συζύγῳ
Οὐ πολλὰ μὲν τίκτοντες, ἓν δὲ καὶ μέγα.
Πρόδρομον ἀμφὶ τετάρτην εἰκάδα γείνατο μήτηρ.
Την ημέρα αυτή η Αγία μας εκκλησία εορτάζει το γενέσιο του ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη. Ο πατέρας του Ζαχαρίας, ήταν ιερέας. Κάποια ημέρα την ώρα του θυμιάματος, είδε μέσα στο θυσιαστήριο άγγελο Κυρίου, ο οποίος του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο τον οποίο θα ονόμαζε Ιωάννη. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά , αλλά δυσπιστούσε. Η γυναίκα του ήταν ηλικιωμένη και στείρα και άρα ήταν αδύνατο να κυοφορήσει και αυτές τις αμφιβολίες τις εξέφρασε στον άγγελο ο οποίος του απάντησε ότι το παιδί θα γεννηθεί και εκείνος θα τιμωρηθεί για την απιστία του, παραμένοντας κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού. Πράγματι η γυναίκα του η Ελισάβετ συνέλαβε και μετά από εννέα μήνες γέννησε γιο. Οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση κατά την περιτομή του παιδιού οι συγγενείς, θέλησαν να του δώσουν το όνομα του πατέρα του δηλ. Ζαχαρία. Όμως ο Ζαχαρίας έγραψε επάνω στο πινακίδιο το όνομα Ιωάννης. Αμέσως λύθηκε η γλώσσα του και όλοι οι παριστάμενοι πλημμύρισαν χαρά κι ελπίδα, διότι κατάλαβαν ότι γεννήθηκε ο Πρόδρομος της παρουσίας του αναμενόμενου Μεσσία. Ο Ιωάννης δε διέθετε μόνο το χάρισμα της προφητείας, αλλά αξιώθηκε και τη μεγαλύτερη χαρά και τιμή. Βάπτισε το Μεσσία Χριστό, τον οποίο και ομολογούσε σ’ όλη του τη ζωή.








ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ









ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ


0 Σχόλια