ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Άλιμος το πέρασμα από το Χθες, στο Σήμερα

Ζω σ΄ ένα δήμο, με φόντο τη  θάλασσα   από το 1994,  τον Άλιμο .
Κάθε μέρα με συναρπάζει  με τις ιδιαιτερότητές της ευχάριστα .Καμιά μέρα δεν κυλάει όπως η προηγούμενη. Η κάθε μέρα στους Αλιμιώτες, προσφέρει και κάτι διαφορετικό.  Η αγκαλιά της θάλασσας  σε καλεί να βουτήξεις ,  έστω και εάν δεν ανήκεις στους τολμηρούς  σίγουρα  δεν θ΄ αντισταθείς να περάσεις και να την καλημερίσεις.


Άλιμος, κυρίαρχος  με το πράσινο ένδυμά του, τους διατηρητέους κήπους  και τις  μονοκατοικίες  του, που δεν καταβροχθίσθηκαν, ευτυχώς ακόμη, από τις Κυκλώπειες  πολυκατοικίες που δειλά- δειλά άρχισαν να σηκώνουν το ανάστημά  τους απειλητικά, λόγω αδειών ύψους μετά την μη λειτουργία του παλαιού αεροδρομίου σχεδόν κοντά στα όρια του Δήμου Αλίμου.
 Άλιμος, ένας δήμος γεμάτος αρώματα και χρώματα. Πικροδάφνες, πορτοκαλιές, λεμονιές σε χαιρετούν στους περιπάτους σου μέσα στον δήμο την ανάλογη εποχή. Ως άρχοντας βηματίζει με τον αέρα του απόλυτου ηγέτη της γειτονιάς. Είναι ένας δήμος που δεν κρύβεται πίσω από το απρόσωπο προσωπείο του. Πετά την μάσκα του και αποκαλύπτει το φιλόξενό του πρόσωπο τόσο σε συνδημότες όσο και δημότες διπλανών δήμων, καθώς και σε τουρίστες.

 Ακόμη και εγώ, μέρα με την  μέρα ανακαλύπτω ,ως άλλος Σέρλοκ Χολμς πληροφορίες για αρκετά σημαντικά γεγονότα  του Δήμου μου από την αρχαιότητα έως σήμερα. Κάθε φορά που   γνωρίζω και μια παραπάνω πληροφορία , εντυπωσιάζομαι ευχάριστα, γιατί η δια βίου μάθηση είναι μια συνεχής προσπάθεια στην ζωή του ανθρώπου.

Το  βαπτιστικό του , Άλιμος προέρχεται  από την ομηρική λέξη ἅλς, δηλαδή κόκκος αλατιού , το οποίο συνδέεται με την θάλασσα Άλλη εκδοχή για τ΄όνομα του  ίσως, χαρίστηκε από ένα  θαμνώδες φυτό «άλιμον».
 Αρχαίος οικισμός και  της Λεοντίδας, περιοχής της αρχαίας Αττική. Η Αττική στην αρχαιότητα   είχε 170 περίπου δήμους  που ήταν κατανεμημένοι σε δέκα φυλές.
Από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην χερσόνησο του Αγίου Κοσμά  οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής  ήταν από τις Κυκλάδες. Κύρια ασχολία τους ήταν το εμπόριο του οψιδιανού, ένα πέτρωμα  που ανήκει στην κατηγορία των ηφαιστιογενών πετρωμάτων, για την κατασκευή λεπίδων  που χρησίμευαν ως μαχαίρια, καθώς και η αλιεία της πορφύρας  και η παραγωγή  της ομώνυμης βαφής.
Αναφορά δημοτών για  αρχαία ευρήματα όπως το Ιερό της  θεάς Δήμητρας-Θεσμοφόριο κοντά στο ύψωμα του αεροδρομίου. Στο εορταστικό  αυτό τριήμερο  δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι γυναίκες, και το οποίο αφορούσε την έκφραση της ιδιαίτερης λατρείας που εκείνες έτρεφαν προς την θεά Δήμητρα και την κόρη της, Περσεφόνη.

Στο ίδιο σημείο και μια παλαιοχριστιανική εκκλησία και το  ιερό Ηρακλέους που τελούνταν θεατρικές παραστάσεις ,άλλο ιερό εκεί και του Διονύσου. Αναφορά γίνεται και στον ναό του Απόλλωνα του Δήμου Αλιμούντος, όπως αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς -ιστορικοί που τον περιγράφουν ως ένα μεγαλόπρεπη ναό που  τον ξεχώριζαν όταν περιέπλεαν τα παράλια του Σαρωνικού. Τα αρχαία καταστράφηκαν, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
 Η περιοχή των Τραχώνων -Αλίμου στην αρχαιότητα ανήκε στο Ευώνυμον, έναν  από τους αρχαίους δήμους της Αττικής. Στις ανασκαφές το 1975 βρέθηκαν ερείπια  αρχαίου θεάτρου, ορθογωνικού σχήματος, που χρονολογείται στα μέσα  του 4ου π.Χ. αιώνα
Μέσα στο αεροδρόμιο οι Γερμανοί είχαν ως στρατηγείο τους την οικία Τόγκλη. Χώροι για τα οχήματα τους ήταν στο Δημοτικό Σχολείο επί της οδού Φαν Βαικ και παραλιακής. Χρήση κτιρίων επί της ίδιας οδού και της Θουκυδίδου για στρατόπεδα και μαγειρεία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Γερμανοί είχαν επιτάξει το σπίτι της Καλαμακιώτισσας ηθοποιού Μαίρης Αρώνη. Ωστόσο, εκείνη, είχε επιβάλλει στους Γερμανούς να βγάζουν τις μπότες τους κάθε φορά που έμπαιναν στο σπίτι της για να μην της χαλάσουν το παρκέ. Το μικρό θέατρο στην Πλατεία Καραϊσκάκη, στο ΄Ανω Καλαμάκι, επιγράφεται όνομά της.


Γη  αρκετών εκτάσεων και στα  χέρια των αγωνιστών του 1821.
Ο Μακρυγιάννης κατείχε σημαντική εδαφική έκταση στο Καλαμάκι. Η έκταση αυτή προσδιορίζεται από τις σημερινές οδούς: Κονδύλη – Φιλελλήνων.
Στους Τράχωνες το γνωστό στους κατοίκους ως κτήμα Γερουλάνου πέρασε από τη δικαιοδοσία του Υπουργείου Ναυτικών στον εφοπλιστή Μαρίνο Γερουλάνο στα πλαίσια δημοπρασίας.Ο οικισμός αυτός μέσα στο κτήμα Γερουλάνου συνέχισε να ζει και στη βυζαντινή εποχή, που καλύτερα θα ήταν να την ονομάζουμε ρωμαίικη εποχή. Στο κτήμα  βρέθηκαν 30 προγεωμετρικοί τάφοι του 11ου π.Χ. αιώνα και υπάρχουν ίχνη τειχών του 8ου π.Χ. αιώνα. Στη νοτιοδυτική πλευρά του κτήματος υπάρχει περίβολος μυκηναϊκής εποχής. Υπάρχουν μέσα στο κτήμα, υπέροχα μαρμάρινα ανάγλυφα του 6ου αι. μ.Χ. χριστιανών. Σημαντικό μνημείο, το βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου, που είναι το μοναδικό ακέραια σωζόμενο μνημείο στα νότια προάστια της Αθήνας, με μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία που δεν συναντάμε πουθενά σε όλη τη βυζαντινή Αττική. Το εκκλησάκι χρονολογείται από τα τέλη του 10ου έως τον 13ο αι. μ.Χ. και ήταν η μοναδική εκκλησία που λειτουργούσε για τους χριστιανούς των Τραχώνων.
 Στον λόφο Πανί στην οδό Κλειούς, το 1999, η εύρεση ενός ταφικού περιβόλου .Τέσσερα μεγάλα μαρμάρινα αγγεία (λήκυθοι) του 4ου αι. π.Χ  στον τάφο ανύπανδρων νεκρών. Ανάγλυφες παραστάσεις αποχαιρετισμού ανθρώπου που φεύγει από τη ζωή. Είναι οι λεγόμενες κατά τους αρχαιολόγους ‘’δεξιώσεις’’. Χαιρετισμός ζωντανού προς τον νεκρό .
 Μάλιστα, η μία από τις ληκύθους βρισκόταν στην κορυφή μιας στήλης που έφερε χαραγμένα ονόματα  οικογένειας Αλιμουσίων.



Ο Άλιμος  και  με ποιητική φλέβα. Μια οικία που σώζεται  μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση είναι αυτή επί της οδού Μεταμόρφωσης αρ. 5 στην 2η παραλιακή στάση Καλαμακίου φιλοξενούσε τα καλοκαίρια τον μεγάλο ποιητή Άγγελο Σικελιάνο. Χτίστηκε το 1916, από τον Δημήτριο Τσούχλο, που διατηρούσε τότε το μεγαλύτερο οίκο μόδας της Αθήνας. Το εσωτερικό διάκοσμο της θυμίζει χαρτοπαιχτική λέσχη Το εντυπωσιακό πύργινο σπίτι το αγόρασε αργότερα ο Αλέξανδρος Κράλλης, ασφαλιστής και για ένα διάστημα ως πρόεδρος της κοινότητας Καλαμακίου. Το νοίκιαζε σε προσωπικότητες. Αργότερα το έδωσε προίκα στην πρωτοκόρη του, στο γάμο της με τον Μ. Κεφαλλονίτη. Απ΄ αυτόν πουλήθηκε το 1947 στον σημερινό ιδιοκτήτη Γεώργιο Σταμόπουλο.
Λεπτομέρειες θυμάται η κόρη του Κράλλη, ως μικρό κορίτσι έβλεπε τον ποιητή με μια πολύ ωραία γυναίκα κοντά στο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης. Φορούσαν χλαμύδες. Φτάνοντας στο λοφίσκο, απήγγελναν και οι δύο ποιήματα. Η συνοδός του ήταν μάλλον η Εύα, γιατί ένα χρόνο μετά που έφυγε από το Καλαμάκι ο ποιητής (1933) έφυγε και η Εύα για την Αμερική (1934).

Η Θουκυδίδειος βιβλιοθήκη ένα σημαντικό έργο στο Άλιμο ιδρύθηκε τον   Δεκεμβρίου  του 1964  με πρόεδρο της Κοινότητας τον Γεώργιο Σμαραγδή . Στην διδακτορία, σημαντικός αριθμός βιβλίων, άνω των 1000 τόμων, εξαφανίστηκαν, πιθανότατα από φωτιά. Μετά την πτώση της Διδακτορίας εισαγγελική ερευνά που έγινε για την περίπτωση αυτή δεν απέδωσε. Σήμερα η βιβλιοθήκη έχει 30.000 τόμους βιβλίων και 5.000 περιοδικά. Λειτουργεί ως δανειστική, πλην ορισμένων σπανίων βιβλίων.

Παλιότερα οι κάτοικοι Αλίμου έλεγαν το νερό νεράκι. Το δίκτυο ύδρευσης η «ΟΥΛΕΝ» όπως λέγανε παλιά την εταιρεία υδάτων, άργησε να τοποθετηθεί στο Καλαμάκι .Το αναγκαίο το έβρισκαν σε πηγάδια που άνοιγαν σε κάθε αυλή.

Στα νεώτερα χρόνια υπήρχε εμπορική εκμετάλλευση στην θαλάσσια ζώνη στο λουτρικό συγκροτήματα της Πικροδάφνης, τα Κεντρικά και του Αλίμου. Πολλοί δούλευαν ως λουτροκόμοι.
Χαρακτηριστικοί και οι στίχοι του αξέχαστου Βασίλη Τσιτσάνη στον αμαξά , «τράβα - τράβα καροτσέρη τράβα και στο Καλαμάκι κόψε για ουζάκι. Κέντρα στην παραλιακή ζώνη, όπως
ο «Μποέμ» που προτιμούνταν από τους καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής. Το «Μπαρμπούνι» της Καλλιοπάρας,  όπου γευμάτιζαν επιφανείς προσωπικότητες της εποχής  Η οικοδέσποινα  υποδεχόταν τους φιλοξενούμενους  ω νησιώτισσα με τη ρόκα της και γνέθοντας μαλλί. Στα μαγαζιά της παραλίας τακτικοί  και οι φιστικάδες για να πουλήσουν την πραμάτειά τους.
Η ακτή του Αλίμου έχει πάρει τη Γαλάζια Σημαία. Η Μαρίνα Αλίμου, στη δυτική πλευρά της παραλίας του, που προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στη θαλάσσια αναψυχή με ιδιωτικά σκάφη.1.000 θέσεις βρίσκονται στον Άλιμο.  Ο Άλιμος έχει και πολλά ρέματα.

Κυριότερος εκπρόσωπός του ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας ο Θουκυδίδης.
Σχεδόν στα όρια του δήμου Αλίμου δεσπόζει το έφιππο άγαλμα του στρατηγού Στέφανου Σαράφη . Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Μάχη του Σαρανταπόρου, στην Μικρασιατική Εκστρατεία κ.αΈπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο βενιζελικό στρατιωτικό κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935 και μετά την αποτυχία του κινήματος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά. Τελικά του δόθηκε αμνηστία.
Άλιμος ένας δήμος σίγουρα ανατρεπτικός που θα σε συναρπάσει με τις πλούσιες εναλλαγές του.
Ένας δήμος κόσμημα.
Λογοτέχνη – καθηγήτρια Γερμανικών – Φιλόλογο   - Συγγραφέα – Δημοσιογράφο - Ραδιοφωνικό Παραγωγό.

Υ.Γ Από την σύνταξη:
Αναγνωρίζοντας το συγγραφικό έργο της δημιουργού κ. Ανδρονίκης Ατζέμογλου παραθέτουμε τις δύο ποιητικές συλλογές της.

Δυο εξαιρετικά βιβλία που τιτλοφορούνται,  «Κατάδυση στο είναι» και το «Αναδυόμενο Εγώ»

Η δημιουργός – ποιήτρια, Καλλιτέχνης – αναφέρει στο δημοσίευμα το χθες του προαστίου   που ζει και δεν είναι άλλο από τον Άλιμο.
Περιγραφή καθώς περίληψη της δημιουργού μπορείτε  να δείτε στο κείμενο που ακολουθεί 
Βιογραφικό:

Από μια "Κατάδυση στο Είναι" Εκδόσεις Αύρα,
 σε "Αναδυόμενο Εγώ", Εκδόσεις Όστρια ,ταξιδεύοντας ως
 ''Αρχαίες Ψυχές",(Νουβέλα σε  επεισόδια) και πέφτoνταs σ΄ έναν "Επίγειο Ουρανό" ανέκδοτη Νουβέλα.

Όλα τα ποιήματα και οι τίτλοι κατοχυρωμένοι από την συμβολαιογράφο Αλίμου, Μαρία Τρωγάδα 


Ποιήματα, βουτηγμένα, στα άδυτα της ψυχής.
Γραμμένα με την αύρα της.
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ψυχή
και αυτή μονόδρομος.

Τις ποιητικές  μου Συλλογές,μπορείτε να τις παραλάβετε άμεσα, επικοινωνώντας και μαζί μου,σε συνεργασία με τους εκδοτικούς μου οίκους Αύρα και Όστρια.
     



Ανάρτηση από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΣΦΥΓΜΟΣ» ΤΕΥΧΟΣ 76 Οκτώβριος   2019








ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ # ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ FUN2LEARN # ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ




ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ 

ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ # ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ #  ΤΕΝΤΕΣ # ΠΕΡΚΟΛΕΣ # ΜΟΤΕΡ # ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ # ΧΡΗΣΤΟΣ # ΤΑΣΟΣ # ΔΗΜΗΤΡΗΣ # KORILLIS # COMPUTING # LAPTOP #TAMPLETS # SMART # SMARTPHONE # SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius # service # smartphone # iphone # service # Επισκευή # Υπολογιστών # laptop HAPPY PET - PET  SHOP,  Τροφές,  Κατοικίδιων, Αξεσουάρ, Ενυδρεία, Τροπικά ψάρια
CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια