ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Τραπεζική βουτιά 4% κράτησε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 700 μονάδες

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Μετά το ρεκόρ εξαετίας όπου ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να σημειώσει έξι συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου, ο ούριος άνεμος στο ελληνικό Χρηματιστήριο σταμάτησε αυτή την εβδομάδα η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονες διακυμάνσεις και αρκετές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών οι οποίες και κορυφώθηκαν σήμερα, στέλνοντας την αγορά κάτω από τις 700 μονάδες.



Το διεθνές κλίμα επιδεινώθηκε με τους φόβους γύρω από την παγκόσμια οικονομία να επιστρέφουν, ενώ η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης δεν θεωρήθηκε από τις αγορές ότι "απαντήθηκε" γενναιόδωρα από τον Μάριο Ντράγκι.

Στο εσωτερικό η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες επέστρεψαν μετά την αστοχία στο ΑΕΠ του 2018 που δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον οι στόχοι του 2019 θα μπορέσουν να επιτευχθούν με την αδυναμία των επενδύσεων να αποτελεί βαρίδι στην ήδη αναιμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ η επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας είναι βέβαιο πλέον ότι θα οδηγήσει σε ένα αρνητικό "πόρισμα" στο Eurogroup της Δευτέρας με πιθανότερο ενδεχόμενο τη μετάθεση της απόφασης για τα κέρδη από τα ANFAs/SMPs στο Eurogroup της 11ης Απριλίου.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας χαρακτηρίστηκε από το απόλυτο... κόκκινο, αφού οι περισσότεροι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε όλη τη διάρκειά της στα αρνητικά, με τα βέλη των πωλητών να επικεντρώνονται κυρίως στις τράπεζες οι οποίες είχαν υπεραποδόσει το προηγούμενο διάστημα, αν και προς το τέλος της συνεδρίασης βγήκαν "άμυνες" όταν κινδύνεψαν οι 690 μονάδες και η πτώση περιορίστηκε αφού στα χαμηλά ημέρας έφτασε το -2,17%.


Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -1,12% και στις 696,56 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41 εκατ. ευρώ με τη συνολική αξία πακέτων να διαμορφώνεται στο 3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,88% στις 1.818,66 μονάδες, η μεσαία κεφαλαιοποίηση σημείωσε απώλειες 1,38% και στις 1.094,46 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ισχυρή πτώση και έκλεισε στο -4,01% στις 530,27 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 2,25% περιορίζοντας τα συνολικά του κέρδη από τις αρχές του έτους στο 13,58%, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 3,37% και ο FTSE 25 1,85%.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στο -3,36 και το 1,38 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο -3,85% και τα 1,5480 ευρώ, η Alpha Bank στο -5,06% και το 1,200 ευρώ και η Eurobank με πτώση 2,74% στο 0,6205 ευρώ.

Στα υπόλοιπα blue chips, ανοδικά έκλεισαν μόνο η ΔΕΗ με κέρδη 3,92%, η Coca Cola στο +0,64%, η ΕΧΑΕ στο +0,48%, ο ΟΤΕ στο +0,75% και η Fourlis με κέρδη 1,12%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν η ΓΕΚ Τέρνα στο -2,65%, η Aegean στο -2,02%, η Σαράντης στο -1,94%, η Lamda Development στο -1,89% και η Grivalia στο -1,82%.

Τα βλέμματα των επενδυτών την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός από το Eurogroup της Δευτέρας θα είναι στραμμένα στη διαπραγμάτευση του νέου 10εούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου στην ΗΔΑΤ η οποία ξεκινά την Τρίτη, και με την εικόνα μέχρι στιγμής από τη διατραπεζική αγορά να μην είναι θετική αφού η απόδοσή του σημειώνει άνοδο στο 4% (από το 3,90%) της έκδοσης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα τόσο των εγχώριων όσο και των εξωτερικών εξελίξεων οι οποίες οδήγησαν σε επιδείνωση τόσο της απόδοσης του 5ετούς ομολόγου όσο και του ομολόγου λήξης Ιανουαρίου 2028. Την Τετάρτη αναμένεται η έναρξη της διαπραγμάτευσης των ομολόγων της Aegean, ενώ την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Emerging Europe από τον οποίο διαγράφεται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Την ίδια ημέρα λήγουν οι σειρές παραγώγων επί μετοχών και δεικτών για τον μήνα Μάρτιο, ενώ λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Μπορεί το Χ.Α να πάτησε φρένο στις έξι εβδομάδες ανόδου, ωστόσο, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από την άνετη υπερκάλυψη τόσο του δεκαετούς ομολόγου όσο και του επταετούς εταιρικού ομολόγου της Αεροπορίας Αιγαίου. 

Από τα επίσημα στατιστικά του Φεβρουαρίου προκύπτει ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι ξένοι επενδυτές ήταν καθαροί αγοραστές (+17 εκατ. ευρώ) ενώ η Eurobank ανακοίνωσε ότι πλέον δεν έχει  έκθεση στον ELA. Δεδομένης της ύπαρξης ακόμα κεφαλαιακών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων τα μηνύματα είναι αισιόδοξα καθώς η κινητικότητα σε διαφορετικές κλάσεις και δη αξιογράφων ελληνικού ρίσκου δείχνει ευρύτερο και σταθερό επενδυτικό ενδιαφέρον. Την σκυτάλη παίρνουν τώρα οι αποκρατικοποιήσεις καθώς τα χρονικά περιθώρια φαίνεται να στενεύουν για τα εγχειρήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.


ΣΦΥΓΜΟΣ TV  ...Εταιρεία 

ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης








ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ # ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ 

EAK # SERVICE: ΕΑΚ # ΈΚΔΟΣΗ # ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ # ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ # ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ # ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ # ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ # ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ #  ΤΕΝΤΕΣ # ΠΕΡΚΟΛΕΣ # ΜΟΤΕΡ # ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ # ΧΡΗΣΤΟΣ # ΤΑΣΟΣ # ΔΗΜΗΤΡΗΣ # KORILLIS # COMPUTING # LAPTOP #TAMPLETS # SMART # SMARTPHONE # SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius # service # smartphone # iphone # service # Επισκευή # Υπολογιστών # laptop
CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια