Οι συναντήσεις αρχηγών δεν λύνουν τα μεγάλα προβλήματα
Οδρόμος που τραβάει ο κ. Τσίπρας είναι λάθος. Τα αδιέξοδα στην κοινωνία μέρα με την μέρα μεγαλώνουν. Και βέβαια οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο επικεφαλής του Ποταμιού στις δηλώσεις τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε «τα προβλήματα της κοινωνίας θα τα έλυνε μια κυβέρνηση που θα είχε στόχους και τους ανθρώπους για να υλοποιήσουν τις πολιτικές αλλά φαίνεται ότι αυτό το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν διαθέτει ούτε προτάσεις, ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους»
Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, έγινε δεκτή από όλους πλην του εκπροσώπου της ΝΔ, η πρότασή του Κινήματος ν’ αλλάξει ο εκλογικός νόμος από αυτή τη Βουλή μ’ ένα πιο αναλογικό σύστημα. «Τους περιγράψαμε και το σύστημα που θέλει το Ποτάμι», είπε και εξήγησε ότι πρόκειται «για ένα σύστημα με δύο κάλπες που θα καταργήσει τη δυνατότητα των επωνύμων και των πλουσίων να έχουν εύκολη πρόσβαση στη Βουλή».
Ακόμη ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για το προσφυγικό «γιατί οι ροές αυξήθηκαν και λόγω της ανευθυνότητας των υπουργών που διατείνονταν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς σύνορα που ο καθένας μπορεί να έρχεται και να πηγαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι κατέληξαν σ’ ένα κείμενο για το προσφυγικό που θα καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλία με την πίεση της Ελλάδας, ώστε στην Τουρκία να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα.
Σ’ ότι αφορά το Ασφαλιστικό είπε ότι είναι το τέρας που έκρυβαν όλα τα κόμματα εξουσίας κάτω από το χαλί και δε θέλουν να το αντιμετωπίσουν, ενώ το Ποτάμι είναι έτοιμο να πει τις απόψεις του στη Βουλή καθώς επιθυμεί ένα βιώσιμο σύστημα χωρίς νέες περικοπές και χωρίς νέα βάρη στον κόσμο της παραγωγής. Και επεσήμανε χαρακτηριστικά στον κ. Τσίπρα ότι διαδήλωνε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τότε που ο κ. Γιαννίτσης προσπαθούσε να κάνει κάποιες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Και μάλιστα ο πρωθυπουργός δέχτηκε ότι υπάρχει μια ευθύνη και της Αριστεράς για τις τότε αντιδράσεις.
Δείτε το βίντεο:
Οι δηλωσεις του Σταύρου Θεοδωράκη αναλυτικά:
Επεσήμανα στον κ. Τσίπρα ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος. Τα αδιέξοδα στην κοινωνία μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα και βέβαια οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Τα προβλήματα της κοινωνίας θα τα έλυνε μια κυβέρνηση που θα είχε στόχους και θα είχε και τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τις πολιτικές αυτές αλλά φαίνεται ότι το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δε διαθέτει ούτε προτάσεις ούτε κατάλληλους ανθρώπους.
Συζητήσαμε βέβαια για το προσφυγικό, όπως ξέρετε, για το ασφαλιστικό και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μετά από πρόταση μου, που έγινε δεκτή από τους πολιτικούς αρχηγούς πλην του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, καταλήξαμε ότι μπορεί αυτή η Βουλή να αλλάξει τον εκλογικό νόμο μ’ ένα πιο αναλογικό σύστημα. Τους περιέγραψα και το σύστημα που το Ποτάμι θέλει. Μιλάμε για ένα σύστημα με δύο κάλπες που θα καταργήσει τη δυνατότητα των επωνύμων και των πλουσίων να έχουν εύκολη πρόσβαση στη Βουλή. Αυτή είναι η πρότασή μας.
Συζητήσαμε και για το προσφυγικό. Επεσήμανα τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης γι΄αυτό που ζει η Ελλάδα, γιατί οι ροές αυξήθηκαν και λόγω της ανευθυνότητας των υπουργών που διατείνονταν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς σύνορα που μπορεί ο καθένας να έρχεται και να φεύγει από εδώ για να πηγαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Συμφωνήσαμε όμως σε ένα κείμενο για το προσφυγικό καλώντας κυρίως την ΕΕ να αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία με την πίεση της Ελλάδας ώστε να αντιμετωπιστεί στην Τουρκία το προσφυγικό πρόβλημα. ΄Ωστε εκεί να γίνεται η ταυτοποίηση και εκεί να γίνεται και το αίτημα των προσφύγων για να οδηγηθούν σε κάποιες πόλεις της Ευρώπης. Ασφάλεια και αλληλεγγύη. Ασφάλεια για τους λαούς της Ευρώπης και αλληλεγγύη βέβαια για τους πρόσφυγες που την έχουν ανάγκη.
Και τέλος όπως θα ξέρετε δεν έγινε δεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού για να υπάρξει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό. Είπαμε ότι το ασφαλιστικό θα αντιμετωπιστεί από τη Βουλή. Περιμένουμε την κυβέρνηση να φέρει μια συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή. Εμείς είμαστε έτοιμοι να πούμε τις απόψεις μας στο κοινοβούλιο. Χαρακτηριστικά επισημάναμε –και εγώ αλλά και οι άλλοι αρχηγοί- ότι θέλουμε ένα βιώσιμο σύστημα χωρίς νέες περικοπές και χωρίς νέα βάρη στον κόσμο της παραγωγής.
Για τις συνεργασίες και την πιθανότητα οικουμενικής κυβέρνησης είπε:
«Είναι ξεκάθαρο από τις θέσεις μας όλο αυτό το διάστημα, ότι το Ποτάμι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ως τρίτος πόλος. Έχουμε πει ότι ούτε η οικουμενική κυβέρνηση είναι λύση. Θεωρούμε ότι είναι μια κυβέρνηση του ελάχιστου κοινού παρανομαστή, που ο καθένας θα βγάζει την ουρά του απ΄έξω στα μεγάλα προβλήματα. Αυτό που το Ποτάμι έχει πει από την ίδρυση του είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος. Χρειάζεται μια κυβέρνηση με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα αντιμετωπίσει άμεσα τα φλέγοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Δε το συζητήσαμε όμως σήμερα».
Για το ασφαλιστικό είπε:
«Θα βγει το ανακοινωθέν της Προεδρίας. Το Ποτάμι επεσήμανε τη μεγάλη ευθύνη του πολιτικού συστήματος για την κατάσταση του ασφαλιστικού σήμερα. Και μάλιστα είπα απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα ότι σας θυμάμαι να διαδηλώνεται μαζί ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία αλλά και ο κ. Τσίπρας τότε που ο κ. Γιαννίτσης προσπαθούσε να κάνει τις ελάχιστες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Και μάλιστα ο Πρωθυπουργός δέχτηκε ότι υπάρχει και μια ευθύνη και της αριστεράς για τις αντιδράσεις της τότε. Είπαμε λοιπόν ότι το Ποτάμι υπερασπίζεται ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα εξυπηρετεί κυρίως το χώρο της παραγωγής και των νέων εργαζομένων. Από εκεί και πέρα επισημάναμε ότι αυτά θα τα λύσει η Βουλή. Δεν κάναμε καμία περαιτέρω συζήτηση για το ασφαλιστικό. Είπαμε θα τα λύσει η Βουλή κάτω από την κοινή παραδοχή ότι θέλουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο χωρίς καινούρια βάρη και χωρίς καινούριες περικοπές.
Είπα στον Πρωθυπουργό ότι η ευθύνη του είναι τεράστια γιατί ακόμη και στις τελευταίες εκλογές –του Σεπτεμβρίου- έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό και σε σχέση με το ασφαλιστικό. Είναι γνωστό ότι μιλούσε για ένα παράλληλο πρόγραμμα και μιλούσε για μαγικές λύσεις για το ασφαλιστικό που δε μπορούν να υπάρξουν. Όλα αυτά τα επισημάναμε. Είπαμε όμως, και αυτό πιστεύουμε εμείς, ότι οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δεν γίνονται για να βγάλει το κάθε κόμμα τα απωθημένα του απέναντι στα άλλα κόμματα. Και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να πάμε στη Βουλή, να τολμήσει να φέρει η κυβέρνηση μια πρόταση για το ασφαλιστικό και εκεί θα ακούσει τις συγκεκριμένες μας προτάσεις. Δεν πρέπει να δημιουργούμε επιτροπές και υπο-επιτροπές – γι΄αυτό απορρίψαμε και την πρότασή του να φτιάξουμε άλλη μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Θα πρέπει το κάθε κόμμα αν το τολμά να αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέσα στη Βουλή με συγκεκριμένες προτάσεις. Κάτι τέτοιο δεν το έχει κάνει και κακώς δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα. Εμείς καλούμε και τον Πρωθυπουργό να το κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα».
Για την πιθανότητα περαιτέρω περιορισμού συντάξεων είπε:
«Δε το συζητήσαμε, γιατί ούτε ο Πρωθυπουργός προφανώς ήταν σε θέση να μας πει τη συγκεκριμένη του πρόταση. Μιλήσαμε επί των αρχών. Επιγραμματικά μιλήσαμε επί του ασφαλιστικού. Έκανα ένα χαρακτηρισμό που θέλω να τον πω: ότι το ασφαλιστικό είναι το τέρας που κρύβει το πολιτικό σύστημα κάτω από το χαλί και δε θέλει να το αντιμετωπίσει. Πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να πάμε στην Βουλή και να τολμήσουν τα κόμματα να πουν τις απόψεις τους για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού. Με ένα πολύ σημαντικό όρο για εμάς: ότι ο κόσμος της παραγωγής πρέπει να πιστεύει ότι μπορεί να έχει μέλλον μέσα σ΄ένα ασφαλιστικό σύστημα. Δε μπορεί το μόνο μας μέλημα να είναι να μιλάμε για τους συνταξιούχους. Πρέπει να μιλάμε για τον κόσμο της παραγωγής και για τους νέους εργαζόμενους, τους οποίους έχουμε απογοητεύσει».
Διαβάστε την ανακοίνωση της Προεδρίας:
I. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Το προσφυγικό είναι πρόβλημα κοινό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι ιδίως υπό την σημερινή δραματική συγκυρία αφορά, κυριολεκτικώς, την συνοχή και την εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τ’ αρμόδια όργανά της, οφείλει ν’ αντιμετωπίσει το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα συντεταγμένη, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους Λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:
1. Ν’ αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.
2. Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος εκείνων των κρατών-μελών, τα οποία αρνούνται ν’ ανταποκριθούν. Δοθέντος ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υποστεί μόνη της τις συνέπειες του συνόλου των προσφυγικών ροών.
3. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία –την οποίαν η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη- προκειμένου αυτή ν’ αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει όμως ν’ αναδείξει και το γεγονός της ως σήμερα παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών κατά την διακίνηση των προσφύγων. Περαιτέρω δε πρέπει να διευκρινισθεί προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της διαδικασία εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του σεβασμού των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής.
4. Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή της προς τη Χώρα μας, ιδίως ως προς την οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των προσφύγων, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα. Άρα, οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ’ οιανδήποτε μορφή. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει την ουσιαστική υποβοήθηση των ελληνικών αρχών από την Frontex, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.
ΙΙ. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη οι συζητήσεις κατά την οικεία κοινοβουλευτική διαδικασία να διεξαχθούν με βασικό στόχο την επίτευξη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης, όπως άλλωστε απαιτούν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Και ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη αλλαγής του, από αυτή την Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας.
ΙΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα.
Από την πλευρά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μεταβατικού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, διατυπώθηκε η ακόλουθη συνολική επιφύλαξη:
«Η σημερινή οξύτατη κρίση στο προσφυγικό είναι αποτέλεσμα τόσο των διεθνών εξελίξεων και της αρνητικής στάσης της Τουρκίας όσο και της αναποτελεσματικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Προφανώς υπάρχουν και ευθύνες στην καθυστερημένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως θέμα αρχής είμαστε κατά της μείωσης των συντάξεων. Το Ασφαλιστικό ούτως ή άλλως συζητείται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Τέλος, ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, να ισχύσει ό,τι προβλέπεται από το Σύνταγμα για τη διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει πρόταση. Η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας. Επιπλέον δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης.»
Από την πλευρά της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κας Φώφης Γεννηματά, διατυπώθηκε η ακόλουθη επιφύλαξη ειδικώς επί του Ασφαλιστικού:
«Για το ζήτημα του Ασφαλιστικού το πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή και όχι η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας όλες αυτές τις ώρες, ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Δεν αρκούν ευχολόγια από την πλευρά της Κυβέρνησης. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκάθαρη «κόκκινη» γραμμή: όχι μείωση των συντάξεων. Δημόσια ανοίξαμε τον διάλογο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, που είναι στην διάθεση και της Κυβέρνησης, για βιώσιμες λύσεις και αξιοπρεπείς συντάξεις. Σε καμία περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει στη Βουλή μείωση των συντάξεων».
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας....... κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους
0 Σχόλια