Στον... αφρό βρίσκεται για περισσότερα από 15 χρόνια το γυναικείο πόλο. Οι «γοργόνες» μας πρωταγωνιστούν τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ο ευρωπαϊκός τίτλος που κατέκτησε την περασμένη εβδομάδα ο Ολυμπιακός είναι ο 10ος για ελληνικούς συλλόγους, ενώ για την εθνική, κορυφαία στιγμή παραμένει το ασημένιο μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Βασικό ρόλο στις επιτυχίες παίζει η καλή δουλειά που γίνεται στα σωματεία, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η χώρα μας μετέχει ανελλιπώς στα παγκόσμια πρωταθλήματα νέων γυναικών, από το 1995 που θεσμοθετήθηκαν από τη Fina.
«Το πόλο ταιριάζει στις Ελληνίδες» λένε οι Ολυμπιονίκες μας και οι επιτυχίες τις επιβεβαιώνουν. «Νομίζω ότι έχουμε φυσικό ταλέντο. Τώρα που εργάζομαι ως προπονήτρια, το βλέπω και στις μικρές στη Βουλιαγμένη», τονίζει η ασημένια Ολυμπιονίκης του 2004, Κική Λιόση. Το... κουβάρι του χρόνου ξετυλίγουν δύο από τις πρωτεργάτριες των πρώτων επιτυχιών, οι Βούλα Κοζομπόλη και Εύη Μωραϊτίδου. «Ολη η ιστορία ξεκίνησε το 2000 με τη Γλυφάδα. Τότε κατακτήσαμε το πρώτο Τσάμπιονς Καπ. Ηταν και για εμάς απρόσμενο. Συνεχίσαμε να δουλεύουμε και φτάσαμε στο 2004 όπου γίναμε το πρώτο ελληνικό ομαδικό άθλημα που κατέκτησε ολυμπιακό μετάλλιο» μας λέει η Βούλα και η Εύη προσθέτει: «Οταν έρχονται οι επιτυχίες αποκτάμε αυτοπεποίθηση και μας σέβονται και οι αντίπαλοι. Το 2000 καταλάβαμε ότι δεν είχαμε τίποτα να ζηλέψουμε από τις υπερδυνάμεις εκείνης της εποχής. Οι διακρίσεις μας έφεραν νέα παιδιά στο άθλημα. Βέβαια, η προβολή που υπάρχει δεν είναι ανάλογη με το μέγεθος των επιτυχιών μας».
Με τις παλιές αθλήτριές του συμφωνεί και ο Κούλης Ιωσηφίδης, ο προπονητής που οδήγησε τις διεθνείς μας στο ασημένιο μετάλλιο του 2004. «Οι κοπέλες συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να πετύχουν και δούλεψαν πολύ. Οταν αρχίσεις να κερδίζεις αλλάζει και η ψυχολογία σου. Γίνεσαι νικητής. Σπουδαία δουλειά κάνουν και τα σωματεία» τόνισε ο τεχνικός.
Με τις παλιές αθλήτριές του συμφωνεί και ο Κούλης Ιωσηφίδης, ο προπονητής που οδήγησε τις διεθνείς μας στο ασημένιο μετάλλιο του 2004. «Οι κοπέλες συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να πετύχουν και δούλεψαν πολύ. Οταν αρχίσεις να κερδίζεις αλλάζει και η ψυχολογία σου. Γίνεσαι νικητής. Σπουδαία δουλειά κάνουν και τα σωματεία» τόνισε ο τεχνικός.
Τα σωματεία αποτελούν το «κύτταρο» του αθλητισμού. Βουλιαγμένη, Ολυμπιακός, Γλυφάδα αλλά και άλλες ομάδες ανέδειξαν άξιες αθλήτριες που διακρίθηκαν και με τις εθνικές ομάδες. Τα τελευταία 15 χρόνια οι εκπρόσωποι της χώρας μας έχουν αφήσει το στίγμα τους στις πισίνες όλης της Ευρώπης. «Θυμάμαι, το 2008, που σταμάτησα φοβήθηκα ότι όταν έφευγε η δικιά μας η γενιά δεν θα υπήρχε συνέχεια. Είμαι χαρούμενη που διαψεύστηκα. Οι επιτυχίες θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Θα βγαίνουν συνεχώς νέα ταλέντα γιατί έχουμε και άξιους προπονητές», τόνισε η Βούλα Κοζομπόλη.
Τις περισσότερες διακρίσεις ως προπονητής τις έχει ο νυν τεχνικός, Γιώργος Μορφέσης. Στο παλμαρέ του υπάρχουν εννέα μετάλλια ως πρώτος και τρία ως βοηθός του Κούλη Ιωσηφίδη. «Ολα ξεκινάνε από το μεράκι που έχουν οι αθλήτριες και την αγάπη και την αφοσίωση που δείχνουν στο άθλημα. Τα αθλήματα που σχετίζονται με το νερό ταιριάζουν στο DNA των Ελλήνων. Στα σωματεία γίνεται καλή δουλειά, ενώ τα τελευταία χρόνια η έλευση μεγάλων ξένων προπονητών σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων έχει παίξει και αυτή τον δικό της ρόλο. Από την άλλη πλευρά μεγάλο μερίδιο στις διακρίσεις ανήκει στην ομοσπονδία» μας λέει.
Μπορεί τα αθλήματα του νερού να ταιριάζουν στον Ελληνα και να υπάρχουν πολλά νέα κορίτσια με ταλέντο, ο κ. Μορφέσης, όμως, ανησυχεί για το μέλλον: «Κάθε "φουρνιά" είναι και διαφορετική. Θεωρώ ότι το μέλλον είναι δυσοίωνο. Τα πάντα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Τα κολυμβητήρια κλείνουν και κάποιες φορές δεν υπάρχει "στέγη" για προπόνηση ούτε για τις εθνικές ομάδες. Ο Ηρακλής και ο Πανιώνιος που βοηθούσαν τη γυναικεία υδατοσφαίριση έχουν προβλήματα. Μόνο ο Ολυμπιακός και η Βουλιαγμένη συντηρούν την ιστορία».
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας....... κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους
0 Σχόλια