Άμεση ήταν η απάντηση της Αιγύπτου στη δήλωση της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν στη βρετανική Guardian,
ότι οι αιγυπτιακές αρχές απείλησαν να τη συλλάβουν τον Φεβρουάριου του 2014 όταν και ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει επικριτική έκθεση για το δικαστικό σύστημα της Αιγύπτου.
"Οι αιγυπτιακές αρχές δεν εμπόδισαν την Κλούνεϊ να έρθει στην Αίγυπτο, δεν υπάρχει κανένα μέτρο που να εμποδίζει την έλευσή της, τίποτα δεν εμποδίζει την είσοδό της στη χώρα οποιαδήποτε στιγμή", ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών.
Η Αλαμουντίν εν συνεχεία ανέλαβε την υπεράσπιση ενός από τους δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα που είναι φυλακισμένοι στο Κάιρο, ενώ στην έκθεσή της, που συντάχθηκε για λογαριασμό της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων, υποστήριζε πως η αιγυπτιακή δικαιοσύνη πρέπει να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη.
"Τη στιγμή που επρόκειτο να δημοσιευθεί η έκθεση αυτή, άρχισαν απαγορεύοντάς μας να τη δημοσιεύσουμε στο Κάιρο. Ρώτησαν: 'Μήπως η έκθεση επικρίνει το στρατό, τη δικαιοσύνη ή την κυβέρνηση;' Απαντήσαμε: 'Ναι'. 'Στην περίπτωση αυτή, κινδυνεύετε να συλληφθείτε', είπαν", ανέφερε στη συνέντευξή της η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ.
"Θα έπρεπε να πει ποιος ακριβώς της είπε αυτό το πράγμα. Γιατί δεν διευκρίνισε από την αρχή ποιος της το είπε;" απαντά ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εσωτερικών και πρόσθεσε: "Δεν έχουμε κάτι εναντίον της".
Η έκθεση τελικά δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο ενώ η Αλαμουντίν έδωσε τη συνέντευξη μετά την απόφαση που έλαβε την Πέμπτη η αιγυπτιακή δικαιοσύνη να διατάξει τη διεξαγωγή νέας δίκης για τους τρεις δημοσιογράφους του αλ Τζαζίρα που τον τελευταίο χρόνο είναι φυλακισμένοι στην Αίγυπτο.
0 Σχόλια